Ca noţiune, protecţia mediului înconjurător a fost şi este de cele mai multe ori asociată fenomenului de poluare, dar în realitate sensul acestei noţiuni este mult mai amplu. Protecţia mediului are în vedere următoarele acţiuni: administrarea raţională a resurselor, evitarea dezechilibrelor prin conservarea naturii, evitarea poluării mediului precum, reconstrucţia ecologică a acestuia.

Echipamentele electrice pot fi foarte nocive atât pentru individ, cât și pentru mediul înconjurător, astfel o tratare necorespunzătoare sau lipsa tratării acestora, poate contribui, prin eliberarea de gaze toxice în sol, apă și aer, la degradarea hranei, potabilitatea apei si calitatea aerului pe care-l respirăm. Un studiu realizat de Health Effects Institute (HEI) arata ca doar 5% din populatia globului mai respira aer curat.

Odata cu nevoia de a avea o mai bună gestionare a resposabilitățiilor privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv raportarea modului de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, a fost înființată, în anul 2013, Asociația ECO LIGHTING COLLECT, o persoană juridică română, neguvernamentală, non-profit, autonomă.

Asociaţia ECO LIGHTING COLLECT deţine licenţă de operare în scopul preluării și ducerii la îndeplinire a obligațiilor producătorilor de echipamente electrice și electronice sau ale reprezentanților autorizați care acționează în numele producătorilor cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice  pentru următoarele categorii prevăzute în anexele nr. 2 şi nr. 4 ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5 din 2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice:

1. Echipamente de transfer termic:

  • frigidere, congelatoare, distribuitoare automate de produse reci, echipamente de aer condiționat, echipamente de dezumidificare, pompe de căldură, radiatoare cu ulei și alte echipamente de transfer termic utilizând alte fluide decât apa pentru transferul termic.

2. Ecrane monitoare și echipamente care conțin ecrane cu o suprafață mai mare de 100 cm²

  • ecrane, televizoare, cadre foto LCD, monitoare, calculatoare portabile, calculatoare mici portabile.

3. Lămpi:

  • lămpi fluorescente drepte, lămpi fluorescente compacte, lămpi fluorescente, lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate – inclusiv lămpi cu vapori de sodiu la înaltă presiune și lămpi cu halogenuri metalice -, lămpi cu vapori de sodiu la joasă presiune, LED.

4. Echipamente de mari dimensiuni, avand oricare dintre dimensiunile externe mai mare de 50cm inclusive, printer altele;

  • echipamente de reproducere a sunetului sau imaginilor, echipamente muzicale, unelte electrice si electronice, jucarii, echipamente sportive si de agreement, dispositive medicale, instrumente de supraveghere și control, aparate de iluminat distribuitoare automate, echipamente pentru generarea de curenti electrici. Aceasta categorie nu include echipamentele prevazute la pct. 1 -3

5. Echipamente de mici dimensiuni (nici o dimensiune externa mai mare de 50 cm)

  • aparate de uz casnic, echipamente de larg consum, aparate de iluminat, echipamente de reproducere a sunetului sau imaginilor, echipamente muzicale, unelte electrice și electronice de mici dimensiuni, jucarii,echipamente sportive si de agrement, dispositive medicale, echpamente de supraveghere și control de mici dimensiuni, echipamente pentru generarea de curenti electrici. Aceasta categorie nu include echipamentele prevazute la pct. 1 -3 si 6

6. Echipamente informatice și echipamente pentru comunicații electronice de dimensiuni mici, nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm:

  • telefoane mobile, GPS, calculatoare de buzunar, routere, calculatoare personale, imprimante, telefoane.

 

Licenta operare Eco Lighting Collect

LISTA TARIFE OPERARE 2024